Zaradi.hr - podrška zapošljavanju OSI

Pronađite posao

Baza znanja

Subvencija plaće osobe s invaliditetom

Važne informacije za poslodavce

Kako bi poslodavac ostvario pravo na subvenciju za plaću zaposlene osobe s invaliditetom potrebno je pribaviti nalaz i mišljenje centra za profesionalnu rehabilitaciju kojim se utvrđuje da OSI unatoč prilagodbi radnog mjesta i pružanju stručne podrške ne može postići rezultate koje bi na tom radnom mjestu postigao prosječni radnik bez invaliditeta.

Poslodavac koji zapošljava OSI na otvorenom tržištu rada može ostvariti od 10% do 70% *osnovice za subvenciju. Visinu potrebne potpore utvrđuje centar za profesionalnu rehabilitaciju.

Zaštitna i integrativna radionica ostvaruju pravo na subvenciju u iznosu od 75% osnovice za subvenciju.

Za isplatu subvencije poslodavac podnosi zahtjev Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Zahtjevu se prilaže: dokaz o zaposlenju osobe; izvještaj centra o provedenoj procjeni radne učinkovitosti; dokaz da je osobi za koju se traži subvencija isplaćen plaća, doprinosi, porez i prirez; dokaz da nema dugovanja prema državi.

Zahtjev se podnosi najkasnije u roku od 30 dana od isplate plaće, doprinosa, poreza i prireza za mjesec za koji se traži subvencija.

*osnovica za subvenciju – u visini 1 bruto plaće zaposlene osobe s invaliditetom

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »