Zaradi.hr - podrška zapošljavanju OSI

Pronađite posao

Novosti

Kako napisati dobar životopis?

Sastavljanje životopisa važan je korak u traženju bilo kojeg zaposlenja. Životopis je često prvi kontakt s budućim poslodavcem, stoga treba biti napisan tako da privuče pažnju čitatelja te pokaže zašto biste bili pozvani na razgovor za posao.

Usredotočite se na važno

Životopis treba biti kratak, u većini slučajeva dvije stranice su dovoljne da pokažu tko ste i što ste. Ako ste tek završili školu ili fakultet, najprije opišite svoje obrazovanje i osposobljavanje, istaknite gdje ste obavljali praksu. Usredotočite se na važne informacije koje predstavljaju dodatnu vrijednost vaše ponude, radno iskustvo ili osposobljavanje koji su stari ili nebitni za ponudu mogu se izostaviti.

Prilagodite životopis tako da odgovara mjestu za koje se natječete

Važno je da istaknite svoje prednosti u skladu sa specifičnim zahtjevima mogućeg poslodavca. Dobro poznavanje kompanije kod koje se natječete pomoći će vam da svoj životopis osmislite tako da odgovara traženom profilu.

Držite se strukture obrasca

Bio da se radi o Europass životopisu ili nekom drugom formatu važno je da u životopisu predstavite svoje kvalifikacije, vještine i kompetencije:

  • Navedite osobne podatke
  • Opis vašeg radnog iskustva
  • Opis obrazovanja i osposobljavanja
  • Radno iskustvo
  • Detaljan popis svih vještina i kompetencija

Budite jasni i sažeti

Važno je da u životopisu navodite kratke rečenice, usredotočite se na važniji aspekt vašeg osposobljavanja i radnog iskustva te objasnite prekide u svom obrazovanju i karijeri.

Kako biste uklonili pravopisne pogreške, svoj životopis nekoliko puta pročitajte i pošaljite nekom drugom da vam pregleda.

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »