Zaradi.hr - podrška zapošljavanju OSI

Pronađite posao

Novosti

Primjeri zapošljavanja

Osobe s invaliditetom su prema statističkim podacima HZZ-a u još nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale skupine kod zapošljavanja. Također, obzirom na gospodarsku i ekonomsku situaciju, nerijetko su dugotrajno nezaposlene, poslodavci se teško odlučuju na njihovo zapošljavanje ne poznajući njihove kvalitete i kompetencije stečene obrazovanjem. Stručnjaci koji rade s njima, svakodnevno se susreću s nezadovoljstvom osoba s invaliditetom koje s godinama čekanja i traženja posla gube samopouzdanje i samopoštovanje te imaju osjećaj manje vrijednosti. Također, mnoga radna mjesta na koja se prijavljuju nisu pristupačna (znakovlje, arhitektonske barijere i slično) te su i u tim situacijama mogućnosti pronalaženja posla smanjene.

Projektom „Aktiviraj se, razvijaj se“ želi se izravno doprinijeti jačanju njihovih kompetencija, samopouzdanja i samopoštovanja, a kroz projektne aktivnosti osvijestiti potencijalne poslodavce o njihovim kvalitetama i sposobnostima. Nakon godine dana sudjelovanja u projektnim aktivnostima, dvije osobe s invaliditetom su se zaposlile, a njihova iskustva vam donosimo u nastavku.

Iskustvo Ilije Gagule i osvrt na projekt „Aktiviraj se, razvijaj se“

„Prvo bih, doduše subjektivno, istaknuo da se ulaskom RH u EU stekla klima za provođenje EU-politika kojima se pridaje važnost ravnopravnosti svih skupina u društvu!!!

Od 2004. godine do početka projekta „Aktiviraj se, razvijaj se“, nisam sudjelovao na tržištu rada niti sam se mogao zbog zdravstvenih razloga dalje školovati.

Projekt „Aktiviraj se, razvijaj se“ bih ocijenio najboljom ocjenom iz razloga upornosti stručnog kadra na projektu koji niti u jednom trenutku nije propustio istaknuti, poboljšati i potaknuti kvalitete svih 10 sudionika na projektu.

Također na stručan i ljudski topao način smo pokušali zajedno obraditi naše nedostatke kako bi se što bolje uključili na tržište rada.“

Iskustvo zaposlenja u Udruzi „Srce“

„Od 1.9.2020. godine sam zaposlen u Udruzi Srce na radnom mjestu pomoćni radnik. Mogu reći da zasada obavljam radne zadatke zadovoljavajuće na obostrano zadovoljstvo.

Nadam se samo da će ovakva radna klima (kao u Udruzi) postati zlatni standard u privatnom sektoru jer bi se ovakvim načinom radnog ustrojstva dobila radna klima u kojoj zaposlenici daju maksimum (bez poteškoća), a poslodavci dobivaju puno više.

Puno pozdrava uz nadu da će se mnogi potrebiti uključiti u slične projekte!“

Iskustvo Mihaela Pucaka

Svoje iskustvo prvog zaposlenja i prisustvo na edukacijama s nama je podijelio Mihael Pucak.

„Na poslu mi je jako zanimljivo i zabavno. Učim nove stvari i trudim se biti što brži i bolji. Nije mi teško ustati se ujutro i ići na posao. Na početku mi je bilo malo teško stajati cijelo vrijeme, ali sad sam se priviknuo. Jako sam sretan i zadovoljan.“

Mihael se osvrnuo i na edukacije po projektu „Aktiviraj se, razvijaj se“.

„Dok sam išao na edukacije bilo mi je zanimljivo i poučno. Naučio sam puno novih stvari koje mogu koristiti na računalu i u svakodnevnom životu.“

Ova web stranica radi boljeg rada i poboljšane funkcionalnosti koristi kolačiće (eng. cookies) i slične tehnologije. Ako nastavite s pregledom stranice, smatrat ćemo da ste suglasni s navedenom uporabom. Više informacija »